tirsdag 20. september 2011

Irritasjonsmomenter, del 2


Av og til, (les; ganske ofte) benytter jeg meg av halvfabrikater. En og annen pappizza f.eks, eller en posesuppe i ny og ne. Lasagne lager jeg aldri helt fra bunnen, men kjøper en pakke med to poser med sauspulver og pastaplater. Jeg har sogar kjøpt halvstekte brød, selv om det strider mot min overbevisning.

MEN! Jeg registrerte for en stund siden at man kan få kjøpt FERDIG BLANDET sukker og kanel for å ha på grøten. At det går an. For det første; kanel skal drysses først, et tett og godt lag som fungerer som en buffer mellom den varme grøten og sukkeret. Sukkeret må ikke under noen omstendigheter haes på først, for da smelter den og lager sukkerlakerand i grøtkanten. Dette er elementær grøtkotyme, selv om jeg vet at noen har fått servert vranglære iløpet av opplæringen. Har man blandet kanel og sukker på forhånd vil man ikke få ønsket effekt, uansett om man foretrekker  A) den riktige måten, eller B) vranglæren. For det andre; Hvis jeg (helt hypotetisk) skulle ønske en kanel/sukker-blanding hadde jeg aldri i livet kjøpt en usedvanlig kostbar ferdigblandet type. Sukker og kanel er relativt billig (i grøtmålestokk), og jeg kunne ha blandet sikkert 3 kg på egen hånd til samme pris som 130 gram fabrikkblanding. Jeg hadde i tillegg fått det blandingsforholdet jeg hadde ønsket. (når jeg leser igjennom dette avsnittet kan jeg uten problemer konkludere med at jeg sitter for mye alene, og ikke minst hvorfor jeg sitter mye alene).

En annen ting som forferder meg når det gjelder ferdigmat er Priors store nysatsning Omelett-egg. Egg uten skall der altså. Hva er poenget? Her er et par argumenter for å kjøpe egg på kartong; 1) Det går fortere. 2) Det er enkelt. 3) Det er lettere å ha med på tur. 4) mindre søl.
Jeg vil presisere at dette ikke er mine argumenter. Jeg har et spørsmål til hvert av argumentene; 1) Hvor lang tid bruker man på å knekke egg? Joda, opptil flere sekunder, skjønner tidspresset her...
2) Hvilken vanskelighetsgrad har oppgaven å knekke egg? Jeg vil si omtrent det samme som å åpne en kartong.
3) Tur? Jeg har aldri hatt med egg på tur, og kommer sannsynligvis aldri til å få et omelettbehov i fjæra. Om jeg mot formodning skulle få det, så kan jeg saktens finne på å knekke et par egg i en passende beholder.
4) Jeg har opplevd mer søl fra kartonger enn fra egg. Det siste punktet var riktignok ikke et spørsmål, men jeg har et annet på lur; Hvor mange E-stoffer og konserveringsmidler må til for å holde ferdigknekkede egg ferske i en kartong?
Hvilket lønnsnivå er det hos arbeidstakere som sitter på kontorer og finner opp slike glimrende produkter? Jeg forstår at en produsent skal skape et behov hos en forbruker, men det får da være måte på. Det aller verste er at disse varene faktisk blir solgt...

Dette er verstingene i ferdigmatverdenen som jeg vet om, men det finnes også andre varianter som jeg ikke helt vet hvor jeg skal plassere på idiotskalaen. Visste dere for eksempel at det finnes poser med ferdigstekt LØK i frysedisken? Hva gir du meg?

Siden jeg får så høyt blodtrykk av dette temaet har jeg tenkt å gi meg her. Jeg tenkte bare jeg måtte få det ut isteden for å bære på det alene. Kanskje er det noen der ute som mener det samme som meg. Kanskje vi skal lage en egen facebookgruppe? Det er jo så utrolig populært!