onsdag 22. juli 2015

Irritasjonsmomenter, (del 5)

Det er lenge siden jeg har skrevet om ting som irriterer meg. Jeg tenker at da er det sikkert på tide, for før eller siden må det ut. Hvis jeg vrenger det ut her, så er det dessuten litt hyggeligere for alle sammen, for ingen trenger å se meg vri ansiktet til en ugjenkjennelig masse av avsmak, og vi kan lage humor av irritasjonsmomentene isteden for flammende tirader.

Jeg går til verks.

     På TV2-nyhetene er det en nyhetsoppleser som sikkert er både hyggelig og kompetent på mange måter, men han har en uvane som får meg til å irritere meg så kraftig at jeg ikke lenger klarer å følge med på saken.
Han sier ikke "politiet", han sier "polletiet". "Polletiet har ankommet stedet" sier han. Dette er svært forstyrrende, og burde rettes opp i snarest. Folk som opererer på fjernsyn MÅ snakke korrekt, det er i allefall min mening.

     Jeg har en svært god venn (han omtales fra nå av som Adonis pga sin sjarm, karisma og balsameffekt for øyet). Han og jeg har ofte opphetede samtaler om irritasjonsmomenter i hverdagen, og dersom vi kan enes om at politikerne på Stortinget gjør noe som vi synes er dumt, ja så fråtser vi i å baksnakke dem, le av deres idiotiske framtoninger, og snakke om hvordan vi ville ha løst alt sammen med små grep. Vi er tross alt enestående og allvitende, Adonis og jeg.

     En ting som får Adonis til å dirre av harme er av samme natur som min irritasjon over TV2-nyhetsoppleserens uvane. Jeg skal beskrive saken under.

     Vi har flere politikere på Stortinget  som, når de er på tv, snakker om "polletikk". Det er like skrekkelig som det er sant. Jeg mener de burde få korreks, og så er jeg tilbøyelig til å synes at de burde bli pinlig berørte over seg selv, og dernest burde de skjerpe seg.

     Uttalen av politi og politikk på disse måtene er ikke beslektet med noen form for talefeil som følge av anatomiske utfordringer i munnhulen, ei heller andre talefeil. Det er direkte slurv, og kunne enkelt ha blitt fikset på av en logoped. Jeg er forresten sikker på at alle sammen kunne ha klart det uten logoped også, hvis de hadde konsentrert seg litt.



  Neste irritasjon er like forstyrrende som den plutselige forstummingen av summingen fra en mygg , midt på natten. (fiffig og avansert setning der, om jeg skal si det).

   
   Det er så mange skrivefeil på internett at jeg blir aldeles rasende. Seriøse aviser, useriøse aviser, tabloidpresse, små og store artikler om all verdens saker har alle sammen dette til felles. Jeg forstår at det er om å gjøre å få nyheten ut først av alle, men man kan da gå tilbake i ettertid og i det minste lese over det man har skrevet og publisert? Kanskje til og med ta seg bryet med å korrigere skrivefeilene.
    Jeg undres;  Har alle korrekturlesere avgått med døden? Er de erstattet med defekt autokorrekt?

     (Jeg sier ikke at jeg er en ener i rettskriving, og feil vil nok oppstå fra tid til annen, og dette ber jeg om unnskyldning for. Jeg ber dessuten om å bli gjort oppmerksom på feilskrivinger så snart du oppdager en).

Selv med alle de nye og idiotiske endringene i sproget (som at det f.eks nå er lov til å skrive Hverken. Med H!!) er det ikke lov å skrive INTRISERT. Det er ikke noe som heter intrisert, det heter interessert.
Det er dessuten ingenting som heter "hva har du tenkt TIL å gjøre", heller "hva gjør du PÅ", med mindre det kommer noe etterpå, f.eks "hva gjør du PÅ onsdag".

Jeg kjenner en pumpende blodåre i tinningen, og velger derfor å avstå fra å skrive om det mest irriterende fenomenet i norsk skriftspråk nå om dagen, nemlig ORD DELING!
Det kommer nok senere, innlegget om fjern styring og ananas ringer.



Sayonara

Ann-Sisilie